• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Kuchnia Włoska

Jeśli uwielbiasz włoską kuchnię, znalazłeś miejsce perfekcyjne dla siebie. Dowiesz się tu kilku ciekawostek na temat Włoch i poznasz przepisy na smakowite dania tej kuchni.

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Typowe Włoskie Potrawy

Kuchnia wloska należy do grupy śródziemnomorskiej. Jest ona bogata w warzywa, sery oraz dużą liczbę przypraw. Nie istnieje typowa kuchnia włoska, różne regiony Włoch charakteryzują się innymi potrawami.Na północy je się ryż i polentę, częściej stosuje się masło, na południu przeważają niezliczone gatunki makaronów i oliwa. Każdy z 20 regionów oraz wiele miast mają swoje kulinarne specjały. Emilia-Romania to ojczyzna faszerowanych pierożków, Sycylia i Siena słyną z deserów, rejon Dolina Aosty z fondue, Florencja szczyci się befsztykiem i wieloma innymi daniami mięsnymi, Turyn kurczakami, Bolonia sosem mięsnym (bolognese), a Neapol – tradycyjną pizzą

. Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto (przystawka), primo piatto (zazwyczaj pasta lub inne danie mączne, zupa); secondo piatto: główne danie to ryby, mięso albo drób wzbogacone sałatką. Taki posiłek zakończony jest deserem, np. panna cotta lub tiramisu.

 

Spis treści

Kilka dań z kuchni włoskiej:

1.pasta- we Włoszech makaron jest popularny pod wszystkimi postaciami. Najprostszą wersją jest pomodoro, czyli makaron z sosem pomidorowym

2.pizza- ciasto drożdżowe z sosem pomidorowym z naszymi ulubionymi dodatkami, z resztą kto nie zna pizzy.

3.risotto- ryż gotowany z dodatkiem bulionu do uzyskania kremowej konsystencji oraz dodatkami

4.gnocchi- przyominają nasze kopytka i podobnie się je przygotowuje lecz rożnią się kształtem i smakiem

5.carpaccio- przygotowuje je się z surowego mięsa- wołowiny, są to cienkie plastry mięsa. Podaje je się najcześciej z sałatką

6.lasagne- jest to pieczony makaron z farszem (najczęściej bolognese i beszamel) i z serem

7.bruschetta- grzanka z oliwa i czosnkiem, najczęściej podawana z pomidorami i bazylią

8.caprese- pokrojone pomidory i mozarella położone na przemian z oliwą z oliwek, pieprzem i bazylią

9.tiramisu- deser złożony z biszkoptów nasączonych kawą, masą z serka mascarpone oraz płatków gorzkiej czekolady

10.panna cotta- jest to babeczka w formie galaretki składająca się ze śmietanki z dodatkiem żelatyny oraz ulubionych owocowych dodatków

 

Przepisy na te dania będą się sukcesywnie pojawiać na moim blogu

 

Do zobaczenia!

 

17 stycznia 2020   Dodaj komentarz
kuchnia włoska  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Joanna2003 | Blogi